Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019 19:13

ΕΚΑΣ: Φέτος μόλις 12 ευρώ το μήνα σε χαμηλοσυνταξιούχους

 Τα εισοδηματικά κριτήρια για την παροχή του ΕΚΑΣ του 2019 (τελευταία χρονιά χορήγησής του) παραμένουν τα ίδια με πέρυσι

Στο ένα τρίτο, δηλαδή στα 12 ευρώ το μήνα από 35 που ήταν πέρυσι, περιορίζεται το ΕΚΑΣ φέτος για τους περισσότερους, εναπομείναντες, δικαιούχους συνταξιούχους. Τα εισοδηματικά κριτήρια για την παροχή του ΕΚΑΣ του 2019 (τελευταία χρονιά χορήγησής του) παραμένουν τα ίδια με πέρυσι, ενώ το κονδύλι για την παροχή του είναι μόλις 33 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση για να αντισταθμίσει την απώλεια του ΕΚΑΣ σε όσους χαμηλοσυνταξιούχους άρχισαν να το στερούνται από το 2016 τους προσέφερε πλήρη απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, ενώ έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ισόποση με το ΕΚΑΣ, δικαιούνται οι σύζυγοι με το μικρότερο εισόδημα, αν χάνουν και οι δυο στο ζευγάρι το ΕΚΑΣ, όπως και οι ανάπηροι από 80% και άνω.

Οι «χαμένοι» του ΕΚΑΣ αναμένεται να ωφεληθούν και από τα αντίμετρα που εξαγγέλθηκαν για το 2019, όπως είναι η επιδότηση ενοικίου.

Με τον νόμο 3863 του 2010 το ΕΚΑΣ χαρακτηρίστηκε προνοιακή παροχή και μπήκε από την πρώτη διαπραγμάτευση στο στόχαστρο των δανειστών, οι οποίοι απαίτησαν τη σταδιακή κατάργησή του έως και το 2019 γιατί όπως υποστήριζαν δημιουργούσε στρεβλώσεις στο σύστημα και λειτουργούσε ως αντικίνητρο ασφάλισης.

 

 

Πηγή : http://newpost.gr