Μισθωτοί με μπλοκάκι

Χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως νέοι, αμείβονται τυπικά ως ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά στην ουσία είναι μισθωτοί. Είναι οι εργαζόμενοι με το λεγόμενο "μπλοκάκι". Μπορεί να εργάζονται τυπικά ως ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά ουσιαστικά είναι μισθωτοί και το εισόδημά τους φορολογείται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, οπότε πρακτικά έχουν αφορολόγητο.

 

Για να φορολογηθεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας ως μισθωτός με μπλοκάκι πρέπει να συντρέχουν οι παρακάτω 4 προϋποθέσεις:

  •  να έχει ως επαγγελματική έδρα την κατοικία του
  •  να μην έχει εμπορική ιδιότητα, δηλαδή να παρέχει υπηρεσίες στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, τα κατονομαζόμενα ως ελευθέρια επαγγέλματα
  •  να μην έχει παράλληλα μισθωτή εργασία
  •  να υπάρχουν έγγραφες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεις έργου με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες (είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό), τα οποία δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα τρία, σε περίπτωση που υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα (1) από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες

 

Σε περίπτωση κατά την οποία δεν πληροίτε έστω και μία από τις τέσσερις παραπάνω προϋποθέσεις , τότε οι ετήσιες αμοιβές σας από το «μπλοκάκι» φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή με 22% από το πρώτο ευρώ μέχρι τα 20.000 ευρώ και με 29%-45% για το τμήμα των ετησίων αμοιβών πάνω από το επίπεδο των 20.000 ευρώ.

 

Κατανοώντας τις ιδιαιτερότητες της κατηγορίας αυτής, το γραφείο μας παρέχει στους μισθωτούς με μπλοκάκι τις εξής υπηρεσίες:

  •  Ειδική τιμολογιακή πολιτική
  •  Ενημέρωση σε τακτά χρονικά διαστήματα για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα του μισθωτού με μπλοκάκι καθώς και για τα έξοδα που δύναται να εκπέσει κάποιος με αυτή την ιδιότητα
  •  Παρακολούθηση Μητρώου Παγίων και Αποσβέσεων
  •  Λογιστική υποστήριξη (υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, ΜΥΦ, εισοδήματος κ.λπ.)

 

Για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο 210-6126958, ή μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Το Λογιστικό Γραφείο Ρουμελιώτη Δωρίτα & Συνεργάτες έχει τη λύση για κάθε οικονομικό σας πρόβλημα.

 

Ο ελεύθερος επαγγελματίας, που φορολογείται ως μισθωτός

μπορεί να αφαιρέσει από τις αμοιβές του, για την φορολογία εισοδήματος, μόνο τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών που έχει καταβάλει στον ΕΦΚΑ.

Ο ελεύθερος επαγγελματίας, που φορολογείται ως μισθωτός

μπορεί να εκπίπτει κοινές δαπάνες ως προς το τμήμα του ΦΠΑ(πχ. Λογαριασμοί ΔΕΚΟ, κινητή τηλεφωνία, δαπάνες αναλωσίμων κλπ.). Για την φορολογία εισοδήματος αυτές οι δαπάνες θα υπόκεινται σε φορολογική αναμόρφωση στο τέλος της χρήσης.