Παρασκευή, 29 Μαϊος 2020 06:19

Ταμεία: "Παράθυρο" για νέα ρύθμιση τον Σεπτέμβριο

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο θέσπισης, το ερχόμενο Φθινόπωρο, νέας ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών εργοδοτών και επαγγελματιών, οι οποίες συσσωρεύονται εν μέσω κορονο-κρίσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από κορυφαία στελέχη του Υπουργείου Εργασίας.

Ο λόγος προπαντός, για τις τρέχουσες εισφορές των πληττόμενων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίες έχουν λάβει παράταση, αν και δεν αποκλείεται στη νέα ρύθμιση να υπαχθούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πριν την εκδήλωση της κορονο-κρίσης.

Με βάση τα ισχύοντα δεδομένα, οι εργοδοτικές εισφορές του Φεβρουαρίου μπορούν να πληρωθούν έως τέλη Σεπτεμβρίου (αντί για τέλη Μαρτίου), οι εισφορές του Μαρτίου μπορούν να πληρωθούν έως τέλη Οκτωβρίου (αντί για τέλη Απριλίου), ενώ οι εισφορές του Απριλίου μπορούν να πληρωθούν έως τέλη Νοεμβρίου (αντί για τέλη Μαΐου).

Επίσης, οι εισφορές των πληττόμενων επαγγελματιών για το δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου μπορούν να πληρωθούν από Σεπτέμβριο σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις (έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο), ενώ οι εισφορές του Απριλίου μπορούν να πληρωθούν από τον ερχόμενο Οκτώβριο σε 4 ισόποσες δόσεις (έως τον ερχόμενο Ιανουάριο του 2020).

Παράλληλα, όμως, με τις δόσεις εξόφλησης των συσσωρευμένων οφειλών της περιόδου Φεβρουαρίου - Απριλίου (και ενδεχομένως και του Μαΐου για τις κλειστές επιχειρήσεις) από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και έπειτα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν και τις τρέχουσες (ήδη από τον προσεχή Ιουνίου, καθώς παύει να ισχύει το μέτρο της παράτασης), με αποτέλεσμα να έχουν εκ των πραγμάτων μία "διπλή" επιβάρυνση.

Και αυτό γιατί μαζί με τις τρέχουσες εισφορές, θα πρέπει να πληρώνει και τις δόσεις του πρώτου 3μήνου ή 4μήνου της κορονο-κρίσης, ενώ όσοι βρίσκονται σε ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών, θα πρέπει να καταβάλλουν (ήδη από τον ερχόμενο μήνα) και αυτές τις δόσεις.

Προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των πληρωμών προς τα ταμεία από τις αρχές του ερχόμενου Φθινοπώρου και έπειτα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει μία νέα ρύθμιση οφειλών.

Σε σχέση με αυτό το ενδεχόμενο "παίζονται" δύο σενάρια.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, θα μπορούσε να θεσπισθεί μία νέα πάγια ρύθμιση με 36 δόσεις αντί για 12 δόσεις, όπως ισχύει έως σήμερα. Σε μία τέτοια ρύθμιση θα μπορούσαν να ενταχθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρηματιών, ακόμα και προ της κορονο-κρίσης.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μία αυτόνομη ρύθμιση των εισφορών που συσσωρεύτηκαν του πρώτου 3μήνου (Φεβρουαρίου - Απριλίου) ή 4μήνου (Φεβρουαρίου - Μαΐου) της κορονο-κρίσης.

 

 

Πηγή: www.capital.gr